Διακοπή Καπνίσματος
Πώς η κλινική υπνοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το κάπνισμα.
Ο επιστημονικός όρος «υπνοθεραπεία» βασίζεται σε τεχνικές της θεραπευτικής ύπνωσης για άμεση αλλαγή νοοτροπίας και απαλλαγή από αρνητικές αυτόματες συμπεριφορές και συνήθειες. Η υπνοθεραπεία δρα στο υποσυνείδητο, εκεί που έχει καταγραφεί η συνήθεια του καπνίσματος ως μνήμη “χαλάρωσης”, “φιλίας” ή “απόλαυσης”. Η καταγραφή αυτή στο υποσυνείδητο μας δείχνει πως δουλεύει αυτός ο πολύπλοκος προγραμματισμός που γίνεται στον εγκέφαλό μας. Η χρονική στιγμή που έγινε για πρώτη φορά εκείνη η εγγραφή ήταν μια στιγμιαία ύπνωση όπου το τσιγάρο συνδέθηκε μέσα μας με κάτι απαραίτητο και αναγκαίο για εκείνη την εποχή. Το υποσυνείδητο ως μηχανισμός, απλά συνδέει και ταξινομεί εικόνες, συναισθήματα, μνήμες και συνήθειες. Όταν ενεργοποιηθεί καλεί αυτές τις μνήμες αυτόματα χωρίς να μπορεί να διακρίνει αν είναι ωφέλιμες ή επιζήμιες για εμάς. Έτσι όταν έχουμε συνδέσει το κάπνισμα με την αίσθηση της απόλαυσης, είναι φυσικό να μην μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτόν τον προγραμματισμό. Για να αλλάξει αυτή η συνήθεια του καπνίσματος χρειάζεται να επανα-προγραμματίσουμε το υποσυνείδητο μας δημιουργώντας έναν καινούργιο υγιή συσχετισμό που μπορεί να διαγράψει την επιζήμια εγγραφή έτσι ώστε να επικρατήσει η ωφέλιμη συνήθεια. Ένα πολύ καλό εργαλείο για να επιτύχουμε αυτήν την διαδικασία αντιστροφής είναι η θεραπευτική ύπνωση.
Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης το άτομο εξακολουθεί να είναι ενήμερο για το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, ακόμη και να έχει τα μάτια του ανοιχτά, αν επιθυμεί. Στην πραγματικότητα, οι εγκεφαλικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν σε ασθενείς κατά τη διάρκεια συνεδριών ύπνωσης έδειξαν υψηλό επίπεδο νευρολογικής δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης για διακοπή του καπνίσματος, το άτομο καλείται συχνά να οραματιστεί με την καθοδήγηση της θεραπεύτριας δυσάρεστα επακόλουθα από το κάπνισμα. Μετά τη συνεδρία το άτομο αισθάνεται ότι έχει καταπιεί την εξάτμιση φορτηγού ή ότι το κάπνισμα θα αφήσει το στόμα του να αισθάνεται εξαιρετικά ξερό και ως φυσική συνέπεια απεχθάνεται το κάπνισμα.
Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής ύπνωσης, το άτομο βρίσκεται σε βαθιά συγκέντρωση. Τα κύματα Β του εγκεφάλου μας (συνειδητό επίπεδο) είναι ο “φρουρός” της πρόσβασης μας για το υποσυνείδητο. Στην υπνοθεραπεία χαλαρώνουμε τον “φρουρό” και έχουμε άμεση πρόσβαση στο υποσυνείδητο που είναι τα κύματα Α του εγκεφάλου, ο φυσικός μας μηχανισμός της ονειροπόλησης και της φαντασίας. Η άμεση αυτή πρόσβαση στο υποσυνείδητο μας βοηθά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αλλάξουμε συμπεριφορές χρόνων γιατί η δυσφορία μας είναι άμεση. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του καπνίσματος η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι αποτελεσματική μέσα σε 1 μόνο συνεδρία.
Χρειάζεται 1 συνεδρία 2 ωρών, για να κόψει κάποιος το κάπνισμα. Κατά την διάρκεια των 2 ωρών εκτελούνται οι παρακάτω διαδικασίες:
-
Χαλαρώνουμε το νου και το σώμα μέσα από τον λόγο και τη μουσική εφαρμόζοντας ήπια σταδιακή καθοδηγούμενη χαλάρωση και οραματισμό.
-
Ο ενδιαφερόμενος κάθεται σε πολυθρόνα για να απολαύσει ολοκληρωτικά την χαλάρωση του και μπορεί να έχει τα μάτια ανοιχτά η κλειστά.
-
Ο νους σταματά να σκέφτεται και έτσι το υποσυνείδητο είναι «δεκτικό και ανοικτό» στις προτάσεις που ακούει.
-
Όλες οι προτάσεις που ακούγονται είναι θετικές και αφορούν τη ζωή του ενδιαφερομένου.
-
Μέσα από την υπνοθεραπεία απελευθερωνόμαστε από το σύμπτωμα ή τη συνήθεια που μας παιδεύει χρόνια με εύκολο τρόπο.
-
Όλες οι προτάσεις έχουν πριν συμφωνηθεί με τον ενδιαφερόμενο προσφέροντας του έτσι τον πλήρη έλεγχο.
-
Η υπνοθεραπεία μπορεί να ηχογραφηθεί και έπειτα ο ενδιαφερόμενος την ακούει μονός του στο σπίτι.
-
Ειδικά διαμορφωμένα κείμενα βοηθούν να αλλάξουμε την αρνητική συνήθεια σε θετική επιλέγοντας υγιείς συνήθειες.
-
Μέσα από το ιστορικό του ενδιαφερομένου φτιάχνουμε το δικό του προσωπικό σενάριο απελευθέρωσης, έτσι όπως μόνο ο ίδιος το επιθυμεί.
-
Το υποσυνείδητο έπειτα εκτελεί αυτή την καινούργια του επιθυμία!
Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τις καλύτερες αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε για την υγεία σας αλλά και για τα οικονομικά σας. Το κάπνισμα είναι μια επικίνδυνη, ακόμη και θανατηφόρα συνήθεια. Είναι μια από τις κυριότερες αιτίες του καρκίνου. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, ασθένειες των πνευμόνων, και συμβάλλει σε άλλα προβλήματα υγείας.
Μια μελέτη του 2007 από ερευνητές του American College of Chest Physicians συνέκρινε την ύπνωση με τη θεραπεία νικοτίνης ως υποκατάστατο. Το 50% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στην ομάδα υπνοθεραπείας δεν κάπνισε μέχρι και τις 26 εβδομάδες σε σύγκριση με μόλις 15,78% στην ομάδα που λάμβανε νικοτίνη ως υποκατάστατο. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία νικοτίνης και υπνοθεραπείας παρουσίασαν επίσης ποσοστό επιτυχίας 50% στις 26 εβδομάδες.
https://www.sciencedaily.com/releases/2007/10/071022124741.htm
Μια μελέτη του 1994 που δημοσιεύθηκε στο Psychological Reports εξέτασε την αποτελεσματικότητα της υπνοθεραπείας σε συνδυασμό με τη τεχνική που δημιουργεί αποστροφή για το τσιγάρο. Στη μελέτη, 93 άντρες και 93 γυναίκες συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος που συνδυάζει και τις δύο μεθόδους. Μετά από τρεις μήνες, σχεδόν το 90% και των δύο ομάδων σταμάτησε το κάπνισμα.
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.2466/pr0.1994.75.2.851
Το 2001, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal for Clinical and Experimental Hypnosis εξέτασε την αποτελεσματικότητα της ύπνωσης και ενός πρωτοκόλλου άμεσης διακοπής καπνίσματος. Τα αποτελέσματα: Από τους 43 καπνιστές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, 39 παρέμειναν χωρίς καπνό μετά από 6 μήνες.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140108410075
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου της Iowa με δείγμα 72.000 ατόμων, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Journal of Applied Psychology, κατέδειξαν την Υπνοθεραπεία ως την «πιο αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας με υποκατάστατα νικοτίνης
“Η Ύπνωση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την μόνιμη διακοπή καπνίσματος, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη επιστημονική σύγκριση μεθόδων διακοπής της συνήθειας που έγινε ποτέ” – New Scientist, volume 136, issue 1845 (https://www.newscientist.com/article/mg13618450-700-how-one-in-five-have-given-up-smoking/).
Η ύπνωση εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους εναντίον του καπνίσματος.
https://psycnet.apa.org/record/2009-10641-024
Σε μια ακόμη πηγή βλέπουμε πώς η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
https://pdfs.semanticscholar.org/c6e3/8afc8fb21d1a89557b4259ab888e8d383d88.pdf
Ακόμη ένα άρθρο από το National Council of Hypnotherapy
https://www.hypnotherapists.org.uk/6466/hypnotherapy-can-help-stop-smoking/
Οφέλη:
-
Φυσικά η καλή υγεία
-
Φρέσκια αναπνοή και όμορφη ευωδία στα ρούχα και στο σώμα
-
Καθαρότητα, διαύγεια σκέψης και συγκέντρωση
-
Σωματική αντοχή και ευεξία
-
Συναισθηματικές αντοχές
-
Σημαντική μείωση του άγχους, του θυμού και της επιθετικότητας
-
Λιγότερα ατυχήματα
-
Περισσότερη ευχαρίστηση στην καθημερινότητα
-
Βελτιωμένη γονιμότητα
-
Πιο υγιές δέρμα
-
Λευκότερα δόντια και πιο δροσερή και ευχάριστη αναπνοή
-
Απαλότερα και πιο λαμπερά μαλλιά
-
Αποταμίευση