Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βάλετε τον κόλιανδρος στο πιάτο σας
Μυρωδικό αλλά και μπαχαρικό άγνωστο σε κάποιους, ο κόλιανδρος ή αλλιώς κινέζικος μαϊντανός, χαρίζει εκτός από εξαιρετικά ιδιαίτερη γεύση σε πιάτα από κάθε γωνιά της γης, πολλά οφέλη για την υγεία χάρη στις σημαντικές χημικές ενώσεις που περιέχει.
Οκόλιανδρος είναι ένα βότανο από την οικογένεια Apiaceae στην οποία ανήκουν 3.700 είδη, όπως τα καρότα, το σέλινο και ο μαϊντανός. Όλα τα μέρη του φυτού είναι βρώσιμα, αλλά τα φρέσκα φύλλα και οι ξεροί σπόροι του χρησιμοποιούνται συνήθως στο μαγείρεμα. Η ιστορία της καλλιέργειάς του χρονολογείται τουλάχιστον από το 1500 π.Χ., όπως αναφέρουν σανσκριτικά γραπτά από εκείνη την εποχή. Οι σπόροι του βρέθηκαν στους τάφους των αιγυπτιακών Φαραώ και σε ερείπια της Αρχαίας Ελλάδας που χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού, περίπου πριν από 5.500 χρόνια.
Εκτιμάται ότι ένα 4% έως 14% των ανθρώπων δεν μπορούν να αντέξουν τη γεύση του κόλιανδρου και αυτό όχι γιατί είναι περίεργοι αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για γενετικούς λόγους.
Ο κόλιανδρος περιέχει αλδεΰδη μια ένωση που ένα γονίδιο σε αυτούς τους ανθρώπους την προσομοιάζει με σαπούνι ή εντομοκτόνο. Άλλοι πάλι βρίσκουν την έντονη αυτή σαπουνώδη αλλά ισορροπημένη από ευχάριστες, δροσερές, εσπεριδοειδείς νότες γεύση του, ιδιαίτερα εθιστική.
Οφέλη για την υγεία
Βοηθάει στη μείωση του άγχους.
Με τη μακροχρόνια χρήση – έχει αποδείξει ότι απομακρύνει τον υδράργυρο από τους ιστούς μας. Είναι ένα από τα πολύ λίγα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση βαρέων μετάλλων από το σώμα – ειδικά του υδράργυρου, αλουμίνιου και μόλυβδου. Λόγω αυτών των δυνατοτήτων του, μελετάται η χρήση του ως φυσικό φίλτρο νερού και περιλαμβάνεται σε πολλούς «αποτοξινωτικούς» χυμούς και ποτά.
Τα φυσικά του έλαια συμβάλλουν στην εντερική υγεία.
Βοηθάει σε οφθαλμικές διαταραχές, κόκκινα μάτια, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Αποτρέπει τις λοιμώξιες του ουροποιητικού.
Η βιταμίνη Κ που περιέχει παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγιούς οστικής δομής και περιορίζει τις νευρωνικές βλάβες του εγκεφάλου και κατά συνέπεια τη νόσο του Alzheimer.
Αποτρέπει την αναιμία καθώς συμβάλλει στη δημιουργία του αίματος.
Τα φύλλα και τα άκρα των στελεχών του είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή όπως η κερσετίνη, η καμπεφερόλη, η ραμνετίνη και η επιγενίνη – τα οποία είναι αντιοξειδωτικά.
Όταν χυμοποιείται και καταναλώνεται τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας των υπεροξειδίων των λιπιδίων στις κυτταρικές μεμβράνες.
Δρά ως φυσικό διουρητικό προστατεύοντας από τις πέτρες στα νεφρά.
Μειώνει την LDL χοληστερόλη, ρυθμίζει τη αρτηριακή πίεση και την καρδιακή λειτουργία.
Μια ένωση που βρίσκεται στα φύλλα και τους σπόρους του, η δωδεκανάλη, έχει βρεθεί ότι έχει αντιβακτηριακή δράση κατά της σαλμονέλας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΛΟΥΒΑΣ